India

Van de Tibetanen in de Himalaya tot de wereldstad Delhi en de heilige stad Varanasi aan de Ganges rivier. Prachtige steden in Rajastan en het wattenrijke en culturele zuiden van India. Deze reis geeft u een compleet beeld van dit kleurrijke land.

 India 1

Dag 1 Amsterdam – Delhi
We vliegen van Amsterdam naar de hoofdstad van India, Delhi, ook wel New Delhi genoemd.

Dag 2 Delhi
Tijdens een stadstoer bezoeken we de chaotische, gezellig drukke hoofdstad van India. Het oude Delhi is net een doolhof, kleine straatjes vol winkeltjes, waar geen nee te koop is. In het oude gedeelte staan ook de grote Jama Masjid tempel en het Rode Fort.

Dag 3 Delhi – Amritsar
Na een vrije dag in de wereldstad Delhi, stappen we tegen de avond in de trein naar Amritsar. We slapen een nachtje in de trein.

India2

Dag 4 Amritsar
Amritsar is de stad waar de grote heilige gouden tempel van de Sikh staat. In en rond de tempel wemelt het van de mannen met tulbanden en grote baarden. Amritsar ligt op de grens met Pakistan en aan het einde van iedere werkdag wordt de grens gesloten op een wel heel aparte manier.

Dag 5 Amritsar– Darmsala/ McLeod Ganj (1450 meter)
McLeod Ganj ligt een paar kilometer ten noorden van de stad Darmsala en wordt wel het kleine Tibet genoemd. Terwijl Tibet nog altijd een strijd levert met China, verblijven de Dalai Lama en de Tibetaanse regering in ballingschap in McLeod Ganj. Het straatbeeld in het dorp wordt gevormd door Boeddhistische monniken, kleine tempels, stupa’s en gebedsvlaggetjes.

Dag 6 Darmsala – Manali (2050 meter)
We gaan richting de Hymalaya. Manali is een prachtig bergdorp aan het einde van de Kullu vallei. Het dorp is een grote trekpleister voor de vele hippies die jaarlijks naar India komen.

Dag 7 Manali – Jispa (3200 meter)
Vanaf Manali volgen we de oude handelsroute naar Ladakh. Door een machtig landschap van prachtige valleien en hoge bergpassen rijden we vandaag naar het dorpje Jispa.

Dag 8 Jispa – Leh (3500 meter)
Via de op een na hoogste geasfalteerde weg ter wereld, duiken we vandaag diep de Himalaya in. De rit eindigt in het pittoreske bergdorp Leh. De hoofdstad van het oude koninkrijk Ladakh. Leh ligt in de Indusvallei aan de voet van de Tibetaanse hoogvlakte.

India3

Dag 9 Leh (3500 meter)
Vanuit Leh bezoeken we het prachtige Tibetaanse klooster van Tikse. In de middag is er vrije tijd om het kasteel van Leh en het dorp te verkennen.

Dag 10 Leh-Delhi-Varanasi
We verlaten de Himalaya en vliegen naar Varanasi aan de heilige Ganges rivier. Duizenden Indiërs komen jaarlijks richting de heilige rivier, om er in te baden, om er iemand te begraven of een kaarsje aan te steken.

Dag 11 Varanasi – Agra
Vanochtend net na de zonsopgang maken we een boottocht over de Ganges rivier. Vanaf een kleine afstand zien we hoe de Indiërs een bad nemen in de rivier en de rivier aanbidden. In de middag is er tijd om een wandeling langs de rivier en de vele Gats, gebedsplekken, te maken. In de avond gaan we naar het station voor de nachttrein naar Agra.

Dag 12 Agra
Het meest beroemde gebouw in India, is de grote witte graftombe in Agra, de Taj Mahal. Vanochtend bezoeken we samen met nog vele andere toeristen en Indiërs, dit indrukwekkende gebouw, dat in de 17de eeuw werd gebouwd door de Shah Jahan, als grafmonument voor zijn echtgenote. In de middag is er tijd om op eigen houtje de stad Agra en een van de vele markten te bezoeken.

Dag 13 Agra – Sawai Madapur
Sawai Madapur is een doorsnee Indiaas dorp aan de ingang van het Ranthambore Nationale Park. In de late middag gaan we op safari, op zoek naar de Indiase tijger. Mochten we die niet vinden dan zijn er nog genoeg andere dieren in het Nationale Park.

Dag 14 Sawai Madapur – Bundi – Udaipur
Vroeg in de ochtend gaan we nogmaals op Safari, nog een kans om de tijger te vinden. Na deze safari rijden we via het pittoreske dorpje Bundi richting Udaipur.

Dag 15 Udaipur
Udaipur werd op de kaart gezet door James Bond. De film Octopussy speelde zich af in Udaipur. Het was niet voor niets dat 007 deze fotogenieke Indiase stad als decor verkoos om India te vertegenwoordigen in de film.

Dag 16 Udaipur – Jodhpur
Over het platteland van Rajastan rijden we vandaag van Udaipur naar Jodhpur. Onderweg zien we hoe de Indiërs het land bewerken en het leven in de kleine dorpjes trekt aan ons voorbij.

India5

Dag 17 Jodhpur
Jodhpur wordt wel de blauwe stad genoemd. We bezoeken het oude fort, van waar we een prachtig uitzicht hebben over de vele blauwe huizen, die de stad sieren. Het was een traditie voor de Brahman, de hoogste kaste in India, om het huis blauw te verven.

Dag 18 Jodhpur – Pushkar
Voor de lunch bereiken we Pushkar, zodat we in de middag de tijd hebben het dorp te verkennen. Dit pittoreske dorpje met vooral witte gebouwen ligt rond een klein meertje, dat werkt als een spiegel. Voor de Hindoes is Pushkar een heilige plek en daarom een belangrijk pelgrimsoord.

Dag 19 Pushkar – Jaipur
In de ochtend rijden we naar Jaipur, de stad die bekend staat als de roze stad. Zelfs de paleizen van de Maharaja’s zijn roze. Net buiten de stad bevind zich het machtige Amber kasteel. Een groot geel fort, waar olifanten de Maharaja’s naar boven brachten.

India6

Dag 20 Jaipur – Kochi
We verlaten Rajastan en vliegen vandaag naar het zuiden van India. Fort Kochi is een vissersstad aan de Arabische zee. Met grote ophaalnetten worden hier iedere ochtend de vissen uit de zee gehaald. Een prachtig gezicht.

Dag 21 Kochi – Backwater
Nadat we gezien hebben hoe de vissers in Fort Kochi hun werk doen, gaan we richting de boot, waarmee we over de Backwaters, de waterwegen van de staat Kerala gaan varen. We zien hoe het leven op het water in India in zijn werk gaat. Hoe de kinderen per boot naar school gaan en hoe de afwas en de was worden gedaan in de rivier. We slapen vannacht op de boot en er wordt voor ons gekookt.

India7

Dag 22 Backwater – Munnar
Na het ontbijt gaan we van boord en rijden richting de theeplantages van Munnar. Munnar is een bergdorpje dat wordt omringt door prachtige theeplantages. De heuvels lijken bedekt met een groot abstract tapijt van groene mozaïek. Het is hard werken, de thee wordt veelal met de hand geplukt.

Dag 23 Munar – Misore
We dwalen verder door de theeplantages en rijden de heuvel af richting de stad Misore.

Dag 24 Misore – Bangalore
In de ochtend maken we een stadstoer door Misore. We bezoeken het grote paleis van de Maharaja en de grote markt van Misore. In de middag rijden we verder naar de outsource hoofdstad van India. Bangalore is de stad waar de vele callcenters zitten, die vanuit India de hele wereld bedienen.

Dag 25 Bangalore – Hampi
We storten ons vandaag in het drukke verkeer en rijden verder richting het noorden naar het kleine dorpje Hampi, waar de tijd heeft stilgestaan.

Dag 26 Hampi
We gaan terug in de tijd. Hampi is een grote verzameling van ruines, die op de werelderfgoedlijst staan. Het was de hoofdstad van het Vijayanagara imperium van de 14de tot de 16de eeuw. Deze cultuur heeft geweldige tempels en andere bouwwerken achtergelaten op een prachtige plek aan de Tungabhadra rivier.

Dag 27 Hampi – Goa
We gaan terug naar de kust en rijden vandaag van Hampi naar de bekende Indiase badplaats Goa. Goa was lange tijd een kolonie van Portugal en in het oude Goa staan nog prachtige Portugese gebouwen uit die tijd. Maar Goa is natuurlijk het bekendste van de brede witte zandstranden aan de Arabische zee.

Dag 28 Goa
We genieten van een vrije dag aan het strand, dat wordt gedeeld met vele Indiërs in kleurrijke sari’s. Tegen de avond vertrekken we richting het station, we slapen nog een nachtje in de trein.

Dag 29 Mumbay
Na het ontbijt bezoeken we de mondaine wereldstad Mumbay. De riksja’s zijn hier grotendeels uit het straatbeeld verdwenen. Het grote Taj Mahal Palace hotel staat nog steeds aan de boulevard, tegenover de grote India gate. Bij de Dhobi gat, zien we hoe honderden vrouwen voor alle mensen in Mumbay de was doen. Een indrukwekkend gezicht.

Dag 30 Mumbay – Amsterdam
We nemen afscheid van Mumbay en ook afscheid van India. Na nog een lekker dagje winkelen in Mumbay, vliegen we laat in de avond terug naar Amsterdam.

India