Zuid-oost Azië

Een 27/25-daagse reis naar Azië, door Thailand, Laos, Vietnam en Cambodja

ZOA2

Dag 1 Amsterdam – Bangkok

Dag 2 Bangkok
Vandaag landen we in Bangkok. De rest van de dag is vrij te besteden. We kunnen alvast een ritje met een Tuktuk maken door deze wereldstad.

Dag 3 Bangkok
Tijdens de stadstour brengen we onder andere een bezoek aan de beroemde Wat Po tempel en het Koninklijk Paleis. We bekijken de skyline van Bangkok vanaf de Chao Phraya rivier, de snelweg door deze miljoenen stad.

Dag 4 Bangkok –Kachanaburi
We verlaten Bangkok en gaan op zoek naar de beroemde ‘Bridge over de river Kwai’, de brug is onderdeel van de Birmaspoorweg, die door geallieerde krijgsgevangenen is aangelegd tijdens de tweede wereldoorlog. In Kachanaburi leren we meer over deze beroemde spoorweg.

Dag 5 Kachanaburi – Ayuthaya – Nachttrein Chang Mai
Ayutthaya was ooit de hoofdstad van het Siamese koninkrijk, totdat de stad in 1767 werd ingenomen en vernietigd door het Birmese leger. De rijkdom van de stad komt tot uiting in de meer dan 1.700 tempels die er te vinden zijn. In de vroege avond nemen we de nachttrein naar Chang Mai, we slapen vannacht in comfortabele bedden in de trein.

Dag 6 Chang Mai – Chang Rai
In de ochtend komt de trein aan in Chang Mai. We rijden door de bergen van de gouden driehoek en brengen een bezoek aan de traditionele bewoners van dit gebied.

Dag 7 Chang Rai – Chiang Kong – Boot Mekong – Pakbeng
In Chiang Kong en steken de grens over naar Laos. De hoofdweg van Laos is de Mekong rivier. In dit land reizen we grotendeels per boot. In de ochtend hangt er vaak mist over de Mekong rivier, maar zodra de zon er doorheen brandt worden de prachtige panorama’s zichtbaar. We relaxen aan boord en onderweg bezoeken we een dorpje van de lokale Kamu stam. Aan het einde van de middag leggen we aan in Pakbeng. Met een beetje geluk zien we hoe verschillende bergstammen hun handel op de markt in het dorp proberen te slijten. Die avond wordt het diner geserveerd op een terras met uitzicht op de Mekong rivier.

Dag 8 Pakbeng – Boot Mekong – Luang Prabang
De volgende ochtend reizen we verder per schip over de Mekong rivier. WE bezoeken een dorpje van de Ban Baw stam en de Pak Ou grotten, waar duizenden Boeddha beeldjes staan. Aan het eind van de middag bereiken we Luang Prabang. Deze stad is bekend om de vele Boeddhisten tempels en kloosters. Het staat niet voor niets op de Wereld erfgoedlijst.

Dag 9 Luang Prabang
Vandaag hebben we een vrije dag. Luang Prabang ligt in een prachtige omgeving, precies op het punt waar de Khan rivier de Mekong ontmoet. Vele tempels zijn nog mooi in tact en de meeste zijn te voet bereikbaar. Voor wie het aandurft is het ook mogelijk de omgeving per fiets te verkennen. In het Traditional Arts en Ethnology Centre kun je meer leren over de verschillende minderheden die in Laos leven.

Dag 10 Luang Prabang – Vang Vieng
We rijden door de bergen, met prachtige vergezichten richting het romantische plaatsje Vang Vieng. Vang Vieng ligt aan de Nam Song rivier en in het avondlicht genieten we van het uitzicht over de rivier en de prachtige bergachtige omgeving.

Dag 11 Vang Vieng – Vientianne
We zijn op weg naar de hoofdstad van Laos. Vientianne is een groot relaxed dorp met tempels en oude koloniale gebouwen. Langs de Mekong rivier loopt een boulevard met oude bomen, waar de lokale bevolking samenkomt om te flaneren of een Frans stokbroodje te eten. Een opmerkelijk gebouw in Vientiane is de Pratuxai, een grote triomfboog, die lijkt op de Arc de Triomphe uit Parijs.

ZOA7

Dag 12 Vientianne – Hanoi
We nemen het vliegtuig naar Hanoi in Vietnam. In een uur vliegen we over de bergrug die de grens tussen Laos en Vietnam vormt. Het centrum van deze drukke stad ligt rond een groot meer. Het is even uitkijken met al die voorbijvliegende brommertjes.

Dag 13 Hanoi- Halong bay
We rijden naar Halong Bay en net voor de lunch gaan dan aan boord van een jonk, waar we worden getrakteerd op een lunch van verse vis. Tijdens een rustige cruise hebben we het uitzicht op de spectaculaire eilandenwereld van Halong Bay. Er zijn meer dan 3.000 eilanden bestaand uit kalksteenformaties en ontelbare grotten. Terwijl de boot door het smaragdkleurige water vaart, kunnen we drijvende dorpen zien en de vissers observeren bij hun dagelijkse werkzaamheden.

Dag 14 Halong Bay – Ninh Binh
Op een fiets bezoeken we de groene rijstvelden rond Dong Tam. We prepareren onze eigen lunch, maar worden daarbij geholpen door een lokale familie. In de middag bezoeken we per boot de kalksteenformaties van Halong aan land. Daarna rijden we verder richting Ninh Binh. Een dorp midden in de delta van de Rode rivier.

Dag 15 Ninh Binh – Vinh
We rijden door een landschap van rijstvelden en kalksteenformaties In de middag komen we aan in Vinh.

Dag 16 Vinh – Hue
Onderweg bezoeken we vandaag het Lotus dorp, de geboorteplaats van Ho Chi Minh. In de volksmond ook wel oom Ho genoemd. Tegenwoordig is deze stad een belangrijk pelgrimsoord is voor de Vietnamezen. In de middag rijden we door naar de oude keizerstad Hue. De stad ligt op een fraaie plek aan de Parfumrivier, die omringt wordt door rijstvelden. De belangrijkste bezienswaardigheid in Hue is de ‘Verboden Purperen Stad’. Van 1802 tot 1945 was Hue de hoofdstad van de Nguyen-dynastie. Zij leefden is deze ommuurde keizerstad, die nu verlaten is. In de omgeving van Hué liggen de graftombes van deze keizers.

Dag 17 Hue – Hoi An
Vanochtend bezoeken we de keizierstad Hue. In de middag rijden we over de Hai Van pas en door een van de mooiste kuststreken van Zuidoost-Azië. Langs verlaten stranden, kleine lagunes en pittoreske vissersdorpjes bereiken we Hoi An.

ZOA4

Dag 18 Hoi An
Hoi An is een van de meest schilderachtige dorpjes in Vietman. Het was een belangrijke haven- en handelsstad in de 16de en 17de eeuw. Oude houten huizen en historische gebouwen getuigen van een rijk verleden. Het dorp is al eeuwen weinig veranderd en dit oude centrum staat op de Wereld erfgoedlijst. Ook de oude Chinese tempels zijn nog steeds in gebruik. Het historische centrum, de markt, de vismarkt, een prachtig wit zandstrand, bieden genoeg mogelijkheden voor een vrije dag.

Dag 19 Hoi An– Danang – Nachttrein naar Ho Chi Minh stad
Na een vrije ochtend in Hoi An rijden we richting Danang, waar we op de trein stappen naar Ho Chi Minh Stad. Vanuit de trein hebben we een mooi uitzicht over het Vietnamese landschap, zo nu en dan is zelfs de kust te zien. We overnachten in ruime vierpersoons slaapcoupés. Een onderlaken en kussen is aanwezig. Voor wie nog iets over zich heen wil, kan een lakenzak meenemen.

Dag 20 Ho Chi Minh Stad
Vroeg in de ochtend komen we aan in Ho Chi Minh en ontbijten in een lokaal restaurant. Tijdens een stadstour verkennen we Ho Chi Minh Stad, dat ook wel Saigon genoemd wordt. Ho Chi Minh Stad heeft deels een Europese uitstraling, met veel restaurantje en winkels. Maar er is ook een fascinerende Chinese wijk, vol oude pagodes. Dit is Cholon, in wolken van wierook zie je hier veel biddende mensen en beelden van demonen. We bezoeken het voormalige presidentiële paleis, het oude postkantoor, de Kathedraal, Chinatown, de Binh Thay Markt en de Thien Hau tempel.

Dag 21 Ho Chi Minh Stad – Cai Be – Can Tho
Na het ontbijt verlaten we Ho Chi Minh en bezoeken de Cao Dai Temple in Ben Luc. Per boot verkennen we Mekong delta en varen langs de drijvende markt van Cai Be. De lunch is op een eiland in de rivier. In de middag komen we aan in Can Tho.

Dag 22 Can Tho – Chau Doc
In de ochtend bezoeken we de drijvende markt van Cai Rang, kleine bootjes brengen producten vanuit de gehele Mekong delta naar deze markt. In de middag bezoeken we het Binh Thuy Ancient House en rijden verder richting Chau Doc op de grens met Cambodja.

Dag 23 Chau Doc – Phnom Penh
We nemen de express boot over de Mekong rivier naar Phnom Penh, waar we voor de lunch aankomen. De middag is vrij te besteden in Phonm Penh. Het is mogelijk om een fietstour te maken door Phnom Penh, langs de belangrijkste bezienswaardigheden.

Dag 24 Phnom Penh – Siem Riep
Vandaag reizen we over land Angkor Wat, de oude hoofdstad van het machtige grote Khmerrijk, dat in de 8e eeuw werd gesticht en zich vanuit Cambodja uitstrekte tot China en Zuid Vietnam. Lange tijd was de oude stad niet meer dan een mythe, tot een Franse expeditie de stad ontdekte in de 18de eeuw. De houten huizen zijn verdwenen, maar de grote stenen tempels zijn een bezienswaardigheid van wereldformaat. Iedere koning van de Khmer bouwde zijn eigen tempel. De beroemdste tempel, Angkor Wat, heeft een hindoeïstische achtergrond. Maar de Angkor Thom tempel heeft boeddhistische invloeden. De Ta Prohm tempel is nog te zien zoals de Fransen de meeste tempels aantroffen, overwoekerd door gigantische bomen.

ZOA5

Dag 25 Siem Reap (Angkor Wat)
Vandaag gaan we verder met het bezoek aan de fascinerende tempels van Angkor Wat.

Dag 26 Siem Reap – Bangkok – Luchthaven
We rijden terug naar Bangkok. In ongeveer 2 uur staan we aan de grens, daar ondergaan we de formaliteiten en hebben daarna nog een uur of 4 te gaan in Thailand. Na het avondeten gaan we richting de luchthaven van Bangkok, om de avondvlucht naar Amsterdam te pakken.

Dag 27 Aankomst Amsterdam

Azie