Zijderoute

AVONTUURLIJKE REIS DOOR HET VERLEDEN

De Zijderoute & Himalaya                              24-daagse reis        2995,00

Oezbekistan – Tadzjikistan – Kirgizië

NAL0237 kl

Dag 1 Amsterdam – Tashkent

We vliegen vandaag vanaf Amsterdam via Istanboel naar Tashkent en komen midden in de nacht aan in de hoofdstad van Oezbekistan.

 

Dag 2 Tashkent

We rusten tot de lunch om bij te komen van de korte nacht in het vliegtuig. Na de lunch gaan we Tashkent verkennen met een locale gids. We bezoeken het heilige hart van de stad, met de oude moskee en de koranschool, gebouwd in de typische zijderoute stijl.

 

Dag 3 Tashkent – Samarkand

We nemen vanochtend de trein, de Afrosiyob is een hoge snelheidstrein, die ons in twee uur van Tashkent naar Samarkand vervoert. Na de lunch bezoeken we de tombe van Timor en het Registanplein waar we oog in oog staan met de meest grandioze bouwwerken uit de Islamitische cultuur.

 

Dag 4 Samarkand

In de ochtend gaan we verder met onze tour door het overweldigende Samarkand, in de middag heeft u vrije tijd om zelf rustig de stad in u op te nemen.

 

Dag 5 Samarkand – Bukhara

We rijden vandaag over het platteland van Oezbekistan naar nog een mooie zijderoute stad, Bukhara.

NAL0219 kl

Dag 6 Bukhara

Bukhara is een kleinere compactere stad dan Samarkand. Na een stadstour in de ochtend, is er in de middag vrije tijd om zelf door deze oude zijderoute stad te dwalen.

 

Dag 7 Bukhara – Dushanbe

We verlaten Oezbekistan en steken vandaag de grens over naar Tadzjikistan. Laat in de middag komen we aan in Dushanbe, de hoofdstad van Tadzjikistan.

NAL0253 kl

Dag 8 Dushanbe

We maken kennis met de hoofdstad van Tadzjikistan. We bezoeken het Tajik Museum, de grootste Boeddha in Nirvana, de Shohmansur markt en de grootste vlaggenstok er wereld.

 

Dag 9 Dushanbe – Kalai-Khumb

We stappen over in een aantal auto’s met 4-wiel aandrijving en gaan richting de Pamir Highway door de Himalaya. Het platteland van Tadzjikistan is primitiever dan de stad, er wordt nog veel klederdracht gedragen en de mensen zijn enorm gastvrij.

 

Dag 10 Kalai-Khumb – Khorog

We rijden vandaag langs de Panjrivier, die de grens vormt met Afghanistan. Wij rijden over een asfaltweg, langs gebouwen die elektrisch verlicht zijn. Aan de overkant van de rivier op nog geen 100 meter afstand is de weg een ezelpad en de mensen wonen in huizen gemaakt van klei en hout.

NAL0268 kl

Dag 11 Khorog

Khorog is een groene stad, omringt door hoge bergen. De op een na hoogste botanische tuin ter wereld is hier op 2200 meter. De locale markt is ook een bezienswaardigheid.

Dag 12 Khorog – Yamg

We vervolgens onze route over de verlaten Pamir Highway en passeren warmwaterbronnen en een mooi oud Fort.

Pamir highway1 kl

Dag 13 Yamg -Langar

Vandaag is het mogelijk een stoombad te nemen in een grot. In Vrang zien we op een berghelling een boeddhistisch complex dat werd bewoond van de 4de tot de 7de eeuw. Op het moment dat we de Whakan Vallei bereiken hebben we een prachtig uitzicht over het Pamir gebergte en de Hindu Kush met als hoogste toppen de Karl Marx (6723 meter) en de Friedrich Engels (6180 meter).

 

Dag 14 Langar – Murgab

Vanochtend passeren we de Kargush Pas op 4272 meter. Het landschap veranderd, we verlaten de groene Wakhan vallei en bereiken het Pamirplateau. De omgeving is kaal en rotsachtig. Hier wonen nomaden stammen, vooral uit Kirgizië.

Pamir Highway 5 kl

Dag 15 Murgab – Sary-Tash

De hoogste pas op de reis staat op het menu, de Ak-Baital pas leidt ons over 4655 meter. We passeren het prachtige Karakul meer op weg naar de grens met Kirgizië. Na de grensformaliteiten dalen we af naar Sary-Tash, we zijn opnieuw in een ander land.

 

Dag 16 Sary-Tash – Osh

Via een prachtige bergweg door kleine dorpjes dalen we af naar Osh. De stad op de grens met Oezbekistan ligt in de vruchtbare Fergana vallei en heeft een enorm grote, kleurrijke markt.

NAL0259 kl

Dag17 Osh – Arslanbob

Rond Arslanbob ligt een bos van Walnootbomen, die wel 30 meter hoog worden en een stam met een doorsnee van 2 meter kunnen hebben. In de middag maken we een wandeling met een gids door dit Walnootbomenbos.

Dag 18 Arslanbob – Kazarman

Door het prachtige Kirgizische landschap rijden we naar Kazarman, aan de Narynrivier.

Dag 19 Kazarman – Son Kul

Son Kul is het op een na grootste bergmeer in Kirgizië Via bergpassen en alpenweides rijden we door dit nomadengebied. We overnachten hier in een echte Yurt.

Dag 20 Son Kul – Kochkor

Kochkor is een artistencentrum, waar veel traditionele Kirgizische ambachten in stand gehouden worden. We bezoeken het museum van traditionele kunst en gaan leren hoe we een Kirgizisch tapijt maken.

NAL0262 kl

Dag 21 Kochkor – Karakol

We rijden langs de oever van het Issyk-kulmeer naar Karakol. Hier zijn een aantal kleine musea en er is een moskee, de meer op een Mongoolse boeddhist lijkt. De moskee is gebouw in 1910 zonder een enkele spijker, door een Chinese architect. De oude houten orthodoxe kerk in het dorp stamt uit 1895.

Dag 22 Karakol – Bishkek

Langs de noordkant van het Issyk-kulmeer rijden we naar de hoofdstad van Kirgizië. Onderweg bezoeken we de petrogliefen van Cholpon-Ata.

Dag 23 Bishkek

We sluiten de reis af met een stadstoer van Bishkek. Het Ala-Too plein is het hart van de stad en de Osh bazaar is waar alle handel plaatsvindt.

Dag 24 Bishkek

We vliegen vandaag vanaf de luchthaven van Bishkek terug naar Amsterdam.

Kaart

Inclusief

-Internationale vlucht van Amsterdam naar Tashkent en van Bishkek naar Amsterdam.

-Hotels, guesthouses en locale verblijven op basis van logies en ontbijt.

-Alle vervoer over land. Busjes in Oezbekistan en Kirgizië, 4×4’s in Tadzjikistan. .

-Eerste klas treinticket van Tashkent naar Samarkand.

-Stadstoeren in Tashkent, Samarkand, Bukhara, Dushanbe en Bishkek.

Exclusief

-Eenpersoonskamertoeslag 300 euro.

-Visum kosten.

Het visum voor Oezbekistan is 70 euro.

Het visum voor Tadzjikistan, plus de permit voor de Pamir highway door de Himalaya is 90 dollar.

Voor Kirgizië hebben we geen visum nodig.

-Uitgaven voor lunch en diner.

-Fooien voor gidsen en chauffeurs.

-Uitgaven voor souvenirs.