Marica van der Meer

Marica van der Meer (1969) is een Nederlandse fotograaf, reisorganisator, schrijfster en wereldfietser.

 

Biografie

Marica van der Meer groeide op in het Friese Workum. In haar jeugd turnde ze bij de Friese selectie WIK-FTC Heerenveen. In 1981 werd ze Nederlands kampioen met haar team bij de meisjes tot en met 12 jaar.

Ze ging studeren in Utrecht, waar ze een toeristische opleiding volgde. Na haar opleiding vertrok ze naar het buitenland. Via een baantje in Frankrijk, het voormalige Joegoslavië en de Canarische Eilanden, belandde ze in de Verenigde Staten. Als 23-jarige werkte ze anderhalf jaar in Honolulu, Hawaii. Vervolgens was ze zeven zomers reisleidster in de Verenigde Staten. In de winters studeerde ze Marketing, Spaans en Japans.

Om toch eindelijk vaste grond onder de voeten te krijgen nam ze in 1998 een kantoorbaan aan bij een touroperator in Amsterdam. Dit bleek niet haar ding te zijn. Na haar jaarcontract te hebben uitgezeten, ging ze terug naar haar werkgever in de Verenigde Staten. Ze besloot nog één grote reis te maken, als afsluiter van haar reizende bestaan. Dit werd echter een nieuw begin.

In 2002 stapte zie in Vuurland, het meest zuidelijke puntje van Zuid-Amerika op de fiets. Na 18 maanden en ruim 27.000 kilometer bereikte ze Alaska. Over deze extreme reis schreef ze het boek Van Vuur naar IJs.

Aangezien het werken op een kantoor niet bevalt, besluit ze van haar andere hobby haar werk te maken. In 2003 en 2004 gaat ze naar de Fotovakschool in Apeldoorn.

Reizen zit in haar bloed en dat kruipt waar het niet gaan kan. In 2005 stapt ze samen met een vriend in een Toyota Landcruiser. Na ruim 6 maanden komen ze aan in Kaapstad, de reis door het Westen van het Afrikaanse continent is zo goed bevallen, dat ze via Oost-Afrika weer terugrijden. In een jaar bezochten ze 30 landen in Afrika. Over deze reis publiceerde ze het boek Rond Afrika.

In 2008 richt ze haar eigen reisorganisatie op. Ze heeft zo veel van de wereld gezien, het wordt tijd om deze mooie plekken aan meer mensen te tonen. Onder de naam Marmee Reizen, organiseert ze groepsreizen naar Zuid-Amerika, Afrika en Azië.

In 2013 stapt ze opnieuw op haar fiets. Ze fietst naar het verjaardagsfeestje van haar vriendin Maria. Maria woont echter in Adelaide, Australië. Via de Zijderoute bereikt ze na 15 maanden en 28.000 kilometer precies op de dag van de verjaardag van Maria haar bestemming. Over dit bijzondere avontuur publiceerde ze het boek Weg van de Wereld, bij Uitgevrij Elmar.

Bij Elmar is ze op haar plek, ze schrijft verschillende reisgidsen, waarvoor ze zowel de teksten schrijft als de fotografie verzorgd. In 2017 word het Reishandboek Bolivia uitgegeven, in 2018 schrijft ze het Reishandboek Indonesië en in 2019 verschijnt het Reishandboek Mexico van haar hand.

Marica geeft lezingen over haar verschillende reizen en in 2018 was ze een van de sprekers voor de theater producent Mondiavisueel.

In januari 2019 vierde Marica van der Meer haar 50ste verjaardag. Ze geeft een feestje en besluit vanaf haar feestje de verkeerde kant om naar huis te fietsen. De wereld is rond en als je maar lang genoeg de verkeerde kant op fietst, kom je ook ooit weer thuis.

Over dit bizarre avontuur met een onverwacht einde is in November 2020 haar boek Dwaalspoor verschenen.

Boeken

2006 Van Vuur naar IJs, Uitgeverij Holland

2008 Rond Afrika, Uitgeverij Boekscout

2016 Weg van de Wereld, Uitgeverij Elmar

2017 Handboek Bolivia, Uitgeverij Elmar

2018 Handboek Indonesië, Uitgeverij Elmar

2019 Handboek Mexico, Uitgeverij Elmar

2020 Dwaalspoor, Uitgeverij Elmar

Theater

2018 Theatertour Weg van de Wereld, theaterproducent Mondiavisueel