BIESBOSCH – WEERRIBBEN

14- daagse fietsreis van de Biesbosch naar de Weerribben          1295,00

Van Rotterdam naar Giethoorn

 

14 september             Rotterdam

We verzamelen in Rotterdam en in de middag is er tijd om de stad te verkennen op de fiets.

15 september             Rotterdam – Nationaal Park de Biesbosch                           38 km

Vanuit het centrum van Rotterdam fietsen we via Dordrecht naar de windmolens van Kinderdijk. Deze unieke rij van molens staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Na een bezoek aan Kinderdijk gaan we verder naar het Nationale Park de Biesbosch.

16 september             Nationaal Park de Biesbosch

We logeren in een hotel midden in de Biesbosch en hebben het hele hotel voor onszelf. Vandaag stappen we aan boord van een rondvaartboot van het Nationale Park. Er is ook tijd voor een wandeling of een fietstocht door dit unieke waterrijke gebied. De Biesbosch is een verzameling riviereilanden en zandplaten. Er zijn uitgestrekte wilgenbossen en grienden, vochtige akkers waarop wilgenhout wordt verbouwd. Het is een enorm vogelrijk gebied, een klein stukje wildernis in Nederland.

17 september             Nationale Park de Biesbosch – Zaltbommel/Maren           52 km

We volgend de Merwede rivier door kleine dorpen, zoals het oude vestingstadje Woudrichem in het land van Heusden en Altena. De televisieserie Dokter Tinus werd hier opgenomen, in de serie heet Woudrichem Woerkum. We fietsen rond slot Loevestein langs de Waal richting Zaltbommel. Ook het centrum van de stad Zaltbommel is een oude vesting, die nog duidelijk omringd wordt door een gracht. Iets voorbij Zaltbommel steken we de Maas over en overnachten in het dorpje Maren.

 

18 september             Maren – Nijmegen                                                                43 km

We volgen de Maas naar het pittoreske vestingstadje Ravenstein. We fietsen door het land van Maas en Waal op weg naar Nijmegen.

19 september             Nijmegen

Nijmegen is de stad van Mariken van Nieumeghen en de Nijmeegse vierdaagse. Zo ver gaan we niet lopen, maar onder leiding van een lokale gids bezoeken we vandaag het historische centrum van deze oude Hanzestad aan de Waal en gaan we op zoek naar het standbeeld van Mariken.

Laat in de middag volgen we een kookworkshop bij de Wereldkoks. Nu we niet zo ver op reis mogen, kunnen we nog altijd zelf wereldse gerechten koken en eten.

 

20 september             Nijmegen – Nationaal Park Hoge Veluwe                             42 km

We steken de Waal over en vervolgen onze route richting Arnhem. Na een stop in het centrum van Arnhem, fietsen we via het Park Sonsbeek richting de Veluwe. Vandaag fietsen we al een mooie route door het groen via Deelen richting Hoenderloo. Hier kunnen we wild spotten in eigen land.

21 september             Nationaal Park Hoge Veluwe                                               25 km

We blijven twee nachten in hetzelfde hotel, maar pakken vandaag wel de fiets. We fietsen een mooi rondje door het Nationaal Park Hoge Veluwe.

 

22 september             Nationaal Park Hoge Veluwe – Deventer                             30 km

Via Loenen en Klarenbeek fietsen we door het groen richting de stad Deventer. Vlak voor we de stad bereiken steken we de IJssel over.

23 september             Deventer

Deventer is een van de oudste steden van Nederland. Het was een belangrijke handelsstad en al in de 11de eeuw werden hier koninklijke munten geslagen. Het prachtige oude centrum van de stad is ideaal voor een interessante wandeling met een lokale gids. In de ochtend doen we de culturele wandeling en de middag is vrij. Deventer is ook een hele leuke stad om te winkelen.

 

24 september             Deventer – Zwolle                                                                 38 km

Via het dal van de IJsel fietsen we door kleine dorpjes naar de stad Zwolle. Zwolle ligt aan het Zwarte Water tussen de IJssel en de Vecht. De stad is gebouwd op een zandrug tussen de beide rivieren. In de 15de eeuw werd Zwolle een Hanzestad en dit heeft veel rijkdom gebracht. We logeren op korte afstand van het gezellige historische centrum van deze oude stad.

 

25 september             Zwolle – Giethoorn                                                                 30 km

We volgen het Zwarte water en fietsen via Hasselt naar Zwartsluis. We zijn in een ontzettend waterrijk stukje Nederland beland. Via een dijk door het water steken we de Belterwijde over richting Giethoorn.

26 september             Nationale Park Weerribben-Wieden

We hebben vandaag de hele dag om het Nationale Park Weerribben-Wieden te verkennen met de boot en op de fiets. De Weerribben samen met de Wieden is het grootste laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Het is een aaneensluiting van plassen, meren en slootjes, omringt door uitgestrekte drijvende rietweilanden. Het moeras is ontstaan door turfwinning. Naar turf is geen vraag meer, maar er wordt nog wel commercieel riet verbouwd, dit is te zien aan de prachtige huizen met rieten daken in de kleine dorpen.

 

27 september             Giethoorn – Station Steenwijk                                             8 km

Vanochtend hebben we nog de tijd om te kunnen genieten van het mooie Giethoorn. We parkeren de fietsen en wandelen door het dorp. Na de lunch nemen we afscheid. Voor wie dat wil fietsen we samen naar het station in Steenwijk.

 

Inclusief:

-Overnachtingen in goede hotels en B&B’s op perfecte locaties.

-Begeleiding tijdens de fietsreis.

-Vervoer van bagage tijdens de fietsreis.

-Bezoek aan de windmolens van Kinderdijk.

-Boottocht door de Biesbosch.

-Stadswandeling door Nijmegen met lokale gids.

-Kookworkshop van de wereldkoks.

-Entree tot het Nationaal Park Hoge Veluwe.

-Stadswandeling door Deventer met lokale gids.

-Boottocht door het Nationale Park Weerribben-Wieden.

 

Exclusief:

-Transport naar de start in Rotterdam en vanaf het vertrek in Giethoorn/Steenwijk.

-De overige maaltijden onderweg. (Die kunnen we zo duur maken als we zelf willen)

-Fooi voor lokale gidsen en chauffeurs.